Być może próbowałeś już wcześniej swoich sił w gotowaniu z niekorzystnymi (lub niesmacznymi) wynikami.
Nie poddawaj się jeszcze! Poniżej znajduje się lista wskazówek, które pomogą Ci w kuchni! Naucz się gotować i tworzyć piękne, pyszne posiłki dla siebie i swojej rodziny! Nie jest wymagane doświadczenie w szkole kulinarnej!Aby ułatwić proces gotowania, należy poświęcić trochę czasu na zrobienie dużej ilości wywaru mięsnego lub warzywnego i przechowywanie go w zamrażarce. Tworzenie własnych zapasów nie tylko jest tańsze niż kupowanie ich od sprzedawcy, ale także ułatwia przechowywanie dużych zapasów pod ręką. Po prostu zamroź zapas w małych i wyraźnie oznaczonych porcjach, a następnie wyjmij to, czego potrzebujesz, kiedy tego potrzebujesz!Przygotowanie jest bardzo ważną częścią gotowania. Chcesz się upewnić, że masz każdy przedmiot, którego możesz potrzebować. Chcesz również upewnić się, że masz wszystkie potrzebne materiały. Nie chcesz być w środku dania i dowiedzieć się, że brakuje Ci czegoś ważnego.Najtrudniejszą i najbardziej czasochłonną rzeczą w gotowaniu jest wykonanie wszystkich prac przygotowawczych. Możesz kupić wstępnie przygotowane warzywa lub przygotować składniki dzień wcześniej, aby skrócić czas spędzany w kuchni. Jest to bardzo pomocne, jeśli chcesz w pośpiechu wyjść na kolację.Zrozum, że im mniejszy przedmiot, tym wyższa temperatura, w której będziesz musiał gotować. Pomoże to zmaksymalizować smak jedzenia podczas posiłku. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, gotuj mniejsze potrawy w bardzo wysokich temperaturach, a większe w niższych temperaturach.Nie bój się eksperymentować. Nie ma reguły, która mówi, że musisz dokładnie przestrzegać przepisu. Jeśli nie dbasz o składnik, pomiń go.
Jeśli uważasz, że inny składnik smakowałby lepiej, zastąp go.
Jeśli uważasz, że danie czegoś brakuje, dodaj to.Aby ciastka nie spadły płasko, wymieszaj ręcznie gęste ciasta drewnianą łyżką. Miksery elektryczne wtłaczają do ciasta zbyt dużo powietrza, co powoduje, że ciastka spadają podczas pieczenia. Tymczasem, używając drewnianej łyżki do delikatnego mieszania gęstych ciast, takich jak ciasto marchewkowe, chronisz konsystencję ciasta przed wchłanianiem zbyt dużej ilości powietrza.Jeśli chcesz nadać swojej kolacji wyjątkowy akcent, użyj owoców jako przystawki. Owoce pomogą spłukać grube kawałki mięsa, które właśnie zjadłeś i posłużą do ponownego doenergetyzowania organizmu po spożyciu dużej ilości kalorii. Dodaj do obiadu pomarańcze, gruszki i jabłka, aby zoptymalizować swoje doznania.Aby uzyskać najlepsze przypieczenie i najbardziej chrupiącą skórkę na wszystkim, od ryb, przez mięso, po inne potrawy smażone na patelni, sekretem jest gorąca patelnia. Uzyskanie ładnego brązowego koloru na żywności wymaga patelni, która jest jak najgorętsza, zanim jedzenie dotknie jej powierzchni. Ponieważ najpierw gotuje się zewnętrzna strona żywności, masz tylko jedną szansę na uzyskanie idealnego złotego koloru i chrupiącej konsystencji, więc podgrzej patelnię i olej przez kilka minut wcześniej.Gotowanie może być przyjemnością, jeśli zainwestujesz w dobrą, sporą deskę do krojenia, która poradzi sobie ze wszystkimi Twoimi potrzebami związanymi z krojeniem i siekaniem. Jeśli na stół rzeźniczy nie ma miejsca, poszukaj trwałego bambusa lub wytrzymałego klonu do pracy. Deska do krojenia z zagłębionym rowkiem otaczającym powierzchnię krojenia jest przydatna do wyłapywania soków z krojonego mięsa i ułatwia czyszczenie. Jeśli będziesz używać deski do krojenia na gładkiej powierzchni, poszukaj takiej z gumowymi nóżkami, aby uniknąć poślizgu. Utrzymuj swoją deskę do krojenia olejem mineralnym o jakości spożywczej (warzywa i oliwa z oliwek mogą zjełczeć) i upewnij się, że odpowiednio czyścisz, a co ważniejsze, suszysz deskę do krojenia po każdym użyciu, aby zapobiec wypaczaniu.Każdy może nauczyć się gotować przy odrobinie cierpliwości i pasji. Skorzystaj z powyższych wskazówek i dowiedz się, jak przygotować wszelkiego rodzaju wspaniałe posiłki i desery, nawet jeśli masz ograniczony budżet! Niech gotowanie stanie się Twoim nowym hobby! Jest relaksujący, użyteczny i często bardzo smaczny! Smacznego!