Naukowo znane jako Irvingia gabonensis, afrykańskie mango występuje w lasach Afryki Zachodniej.
Historia mówi, że ten rzadki owoc został odkryty w regionach Kamerunu. Nasiona rośliny zawierają silne składniki dobroczynne dla organizmu, jak przeciwutleniacze, witaminy i kwasy omega 3 i 6. Nasiona są tylko sproszkowane i służą do przygotowania suplementów dostępnych na rynku. Owoc nie jest nowy, ale związana z nim funkcja odchudzania jest zdecydowanie nowa i zyskuje na popularności. Ekstrakty z owoców są dostępne na rynku w postaci suplementów diety zdolnych do odchudzania i korzyści leczniczych. Badania pokazują, że osoby spożywające codziennie więcej niż 150 mg afrykańskich suplementów z mango wykazują znaczną poprawę w odchudzaniu, spalaniu tłuszczu, kontroli głodu. Leptyna jest hormonem, który zmniejsza sygnały głodu z mózgu, a tym samym tłumi przyjmowanie pokarmu. Afrykańskie mango pomaga w tworzeniu leptyny i regulacji. Otyli lub grubi ludzie produkują dużo leptyny, w wyniku czego staje się ona mniej skuteczna w zmniejszaniu głodu. Afrykańskie mango zwiększa także adiponektynę, białko, które reguluje poziom glukozy we krwi. Adiponektyna pomaga również w rozkładzie kwasów tłuszczowych. Jeśli ciągle odczuwasz potrzebę jedzenia i pragnienia swoich ulubionych przekąsek, albo tuczących potraw, afrykańskie mango jest rozwiązaniem. Spożywanie african mango slim nie powoduje głodu przekąsek o północy. Pomaga w tłumieniu apetytu, utrzymując żołądek pełny, a tym samym utrzymując Cię z dala od jedzenia. Pomaga w utrzymaniu zdrowej diety i tłumieniu apetytu na jedzenie. Zasadniczo zwiększa metabolizm organizmu i pomaga kontrolować głód. Szeroko zakrojone badania dowiodły, że afrykańskie mango obniża poziom cholesterolu, co skutkuje lepszym funkcjonowaniem serca na dłuższą metę.
Osoba o wyższym niż średni poziomie cholesterolu powinna go spożywać. Według jednego z badań, jeśli ktoś spożywa suplementy z afrykańskiego mango trzy razy dziennie przez cztery tygodnie, może być widoczna różnica w całkowitym poziomie cholesterolu i trójglicerydów. Ekstrakt z nasion może obniżyć te poziomy odpowiednio o 39% i 45%. W innym badaniu wykazano 26% obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i 27% obniżenie poziomu LDL-C. Metabolizm to system spalania tłuszczu w organizmie. Kiedy metabolizm jest niski, dana osoba ma tendencję do tycia, ponieważ ciało staje się nieskuteczne w spalaniu kalorii. African mango zwiększa metabolizm organizmu, powodując utratę wagi. W miarę wzrostu energii ciało pracuje coraz lepiej. Zwiększa poziom energii w ciele, aby wykonywać więcej czynności niż zwykle. Kiedy organizm robi więcej czynności, powoduje to szybsze spalanie tłuszczu, w więc utratę wagi. Afrykańskie mango spala tłuszcz w procesie termogenezy – sposobu na podniesienie temperatury ciała, co powoduje spalanie dużej ilości tłuszczu bez utraty siły mięśniowej. Jest to idealny wybór dla osób, które chcą stracić tłuszcz bez skutków ubocznych, które są powszechne w suplementach spalających tłuszcz i innych.