Dlaczego należy zwracać uwagę na jakość pieczywa?

W sklepach spożywczych możemy znaleźć różnego rodzaju pieczywo, zasadniczą dzielimy pieczywo na pszenne oraz żytnie, spotykamy także pieczywo mieszane.

Z całą pewnością o jakości pieczywa decyduję mąka, jej jakość oraz typ, powstaje w wyniku mielenia pełnych ziaren, może służyć do pieczenia chleba razowego, możemy spotkać także chleb graham. Oczywiście ziarna zawierają błonnik i witaminy, bardzo dobrym pomysłem jest bogaty w błonnik może być chleb orkiszowy, zakupimy także bułki pszenne, jak również wiele innych wyrobów zawierających mąkę z pszenicy. Oczywiście wykorzystywana jest także mąka żytnia, najlepszego rodzaju chleb jest z mąki razowej, wówczas potrzebny jest pełny przemiał, chleb żytni dostarcza nam wiele błonnika, witaminy B, oraz różnych substancji odżywczych. Możemy także spotkać różne inne odmiany chleba przykładowo pieczone z mąki kukurydzianej, jęczmiennej czy też gryczanej. Chleby często posiadają różnego rodzaju dodatki może być to miód, wówczas otrzymujemy chleb o charakterystycznym zapachu, i barwie jest to chleb cięższy. Przy zakupie chleba zwracamy uwagę na jego ciężar, jeżeli chleb wydaje nam się zbyt lekki prawdopodobnie zawiera różnego rodzaju składniki które mają za zadanie spulchnianie. Dlaczego należy zwracać uwagę na jakość pieczywa?

Dodatkowo chleb może zawierać barwniki, poprawiacze smaku, które oczywiście nie są wskazane.

Jeżeli kupujemy chleb w supermarkecie, z całą pewnością powinniśmy zwrócić uwagę na jego skład, często pieczywo nie jest najlepszej jakości. Zasadniczo chleb powinien być wykonany z zakwasu, mąki, wody z dodatkiem soli, Jeżeli jednak chleb zawiera małą domieszkę drożdży, również możemy uznać go za dobry wyrób. Z pewnością kiedy poszukujemy pieczywa powinniśmy udać się do piekarni, oczywiście godne polecenia są Piekarnie z Gdańska, znajdziemy tam najlepszej jakości pieczywo, warto poszukać piekarni z długimi tradycjami rodzinnymi, gdzie najlepsze przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jako że skład chleba nie zmienia się, możemy spróbować takiego samego chleba jak wypiekany kilka wieków temu.